Składniki:
- ½ kostki masła
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 2 szkl. mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 40 g obranych migdałów
- masło
Krem:
- 3 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki rumu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki mleka
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka.
Następnie wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, migdały oraz jogurt.
Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
W między czasie żółtka zmiksować z masłem, mlekiem,, rumem oraz cukrem.
Pod koniec dodając jeszcze polewę przygotowaną według opisu na opakowaniu.
Całość wymieszać i od razu posmarować babkę.