Składniki: sałata 30 g migdałów biała rzodkiew winne jabłko Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól cukier sok z cytryny pieprz Sposób wykonania: Rzodkiew pokroić w plastry, które oprószyć sola i odstawić na 10 minut aby puściły sok, wówczas je odsączyć i dodać do nich sałatę porwaną na mniejsze kawałki, sparzone wrzątkiem migdały, oraz…
Tag: migdały
Zupy
Zupa z papryki, migdałów i chleba
by Agnieszka Babula • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg płatków migdałowych 2 łyżki oliwy 1 papryka 2 kromki chleba 2 łyżki posiekanej naci pietruszki 3 szklanki bulionu warzywnego szczypta kurkumy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać migdały, leciutko podsmażyć, wyłożyć na tależ.. Oczyszczoną paprykę i chleb pokroić w małą kostkę, dodać do oliwy pozostałej z prażenia migdałów. Migdały,…
Masy do ciast
Masa marcepanowa
by Mirosława Matyjaszczyk • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg migdałów 25 dkg cukru 1/8 litra wody sok z jednej cytryny ½ łyżki octu 6% Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć, obrać ze skórki i przepuścić przez maszynkę. W rondelku ugotować z cukru, wody i octu syrop tak żeby był ciągnący i nieco schłodzony ucierać. Dodać sok cytryny i przyrumienione migdały.
Drób
Kapłon pieczony z migdałami
by Maria Burakowska • • 0 Comments
Składniki 1 kapłon 20 dag migdałów 10 dag masła 6 łyżek miodu ½ łyżeczki cynamonu sól pieprz Sposób wykonania: Kapłona zalać osoloną wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie go odcedzić i oprószyć solą zewnątrz i wewnątrz. Przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około 1,…
Ciastka
Babeczki z orzechową masą
by Halina Wawrzyńczak • • 0 Comments
Składniki; 2,5 szkl. mąki 20 dag margaryny ½ szkl. cukru pudru 2 żółtka cukier waniliowy Masa: 25 dag orzechów włoskich 1 kostka masła 25 dag cukru pudru 2 żółtka kieliszek rumu płatki migdałowe Sposób wykonania: Margarynę utrzeć razem z mąką po czym w trakcie dodawać żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrobić i wstawić…