Składniki: karp włoszczyzna sól ½ szkl. miodu 2 łyżki octu łyżka migdałów w płatkach łyżka rodzynek Sposób wykonania: Karpia podzielić na dzwonka a głowy, płetwy oraz włoszczyznę wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować bulion. Doprawić do smaku solą i wrzucić dzwonka karpia. Trzymamy na ogniu około 15 minut. W między czasie w rondelku podgrzewać…
Tag: migdały
Mazurek
Mazurek z masa serową
by Karol Wierzbiński • • 0 Comments
Składniki: kruche ciasto masło 500 g tłustego sera ½ kostki masła 2 jajka ½ szkl. słodkiej śmietany ½ budyniu waniliowego 4 łyzki cukru ½ laski wanilii rodzynki, migdały gotowy lukier marcepanowy Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować i wykroić dwa placki 30 na 40 cm, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i upiec w rozgrzanym piekarniku. W między…
Ciastka
Ponczowe cynamonki
by Krystyna Fatyga • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto kostka masła ½ szkl. cukru 2 łyżki kakao 200 g migdałów, orzechów, pestek słonecznika, płatków czekoladowych, pestek dyni Syrop: ½ szkl. cukru 2 łyzki miodu ¼ łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Ciasto lekko rozmrozić po czym, przekroić na dwie równe części ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i…
Ciasta
Placek francuski
by Ewelina Martyniak • • 0 Comments
Składniki: 40 dag ciasta francuskiego 20 dag zmielonych migdałów 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżki rumu 3 łyżki cukru pudru 1 ziarno fasoli Jaś 7 dag masła masło do formy Sposób wykonania: Do jajek wsypać cukier, dodać rum oraz miękkie masło. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto rozwałkować i okrągłą formę w której…