Składniki:
- 40 dag ciasta francuskiego
- 20 dag zmielonych migdałów
- 15 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 ziarno fasoli Jaś
- 7 dag masła
- masło do formy
Sposób wykonania:
- Do jajek wsypać cukier, dodać rum oraz miękkie masło.
Całość dokładnie zmiksować.
Ciasto rozwałkować i okrągłą formę w której będziemy piec ciasto wyciąć dwa koła.
Jedno wyłożyć na dnie wysmarowanej masłem formy.
Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć masę.
Położyć fasolkę i przykryć drugim plackiem, który nakłuć widelcem.
Wierzch posmarować żółtkiem wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.