Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 ½ szkl. cukru
- 4 jajka
- 4 winne jabłka
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- ¼ szkl. oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki tłuszczu
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
- Obrane jabłka pokroić na grube plastry, które posypać cukrem i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie odcedzić powstały sok do którego dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, orzechy, sodę, olej oraz jajka,.
Całość dokładnie wymieszać, pod koniec dodając jabłka.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.