Składniki: 1 kg buraków ½ kg cukru garść płatków migdałowych 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Buraki upiec w piekarniku po czym obrać je ze skórki i pokroić na małe kawałki. Następnie cukier zalać wodą i gotować do momentu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas dodać buraki i trzymać na małym ogniu około 30 minut.…
Tag: migdały
Listy
Schab z bakaliami w czerwonym winie
by Grzegorz • • 0 Comments
Składniki: 11/2 kg schabu 2 łyżki oleju szklanka czerwonego wina ½ litra bulionu 8 dkg rodzynek 6 dkg migdałów 6 dkg mielonych migdałów sól, pieprz do smaku szczypta cynamonu Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać bulion i…
Listy
Migdałowe szaleństwo
by Kamila • • 0 Comments
Składniki: 150 g migdałów 1 główka czosnku 250 g pszennej czerstwej bułki 1/3 szkl oliwy 3 łyżki octu 1,5 l wody zielone winogrona Sposób wykonania: Bułkę bez skórki pokroić na mniejsze kawałki, które namoczyć w wodzie. Następnie sparzone wrzątkiem migdały obrać ze skórki i razem z czosnkiem zmiksować, wówczas dodać do nich odciśniętą z wody…
Listy
Sztuka mięsa z migdałowym sosem
by Julia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny 1 cebula jarzyny parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól Sos: 2 szkl mleka 1 szkl wywaru z cielęciny 2 łyżki startego chrzanu 40 g migdałów 1 łyżka startej cebuli 80 g masła 60 g mąki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso delikatnie rozbić po czym gotować na małym ogniu około 1…
Listy
Pstrągi z migdałami i pomidorami
by Lola • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 1 szkl mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 40 g migdałów 1 cytryna 2 pomidory natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Wypatroszone pstrągi oprószyć solą po czym zalać je mlekiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ryby odsączyć i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju…