Składniki: 250 g dzikiego ryżu 1 szkl migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g grzybów shiitake sól pieprz ¼ szl żółtych rodzynek 2 szalotki sok z 1 cytryny 1 łyżeczka sproszkowanego kminku Sposób wykonania: Ryż gotować w osolonej wodzie około 35 minut. W między czasie na rozgrzanym oleju przesmażyć migdały. Natomiast na drugiej lecz…
Tag: migdały
Listy
Makaroniki migdałowe
by Julia Zych • • 0 Comments
Składniki: 25 dag mielonych migdałów 25 dag cukru pudru 1 łyżka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 3 białka Sposób wykonania; Białka ubijać na sztywną pianę w trakcie dodając cukier. Gdy piana stanie się puszysta dodać jeszcze cynamon, mielone migdały oraz sok z cytryny. Delikatnie połączyć. Następnie blasze wyłożyć papierem do pieczenia po czym…
Listy
Sos szary z bakaliami Darka
by Dariusz Skowroński • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kilka suszonych śliwek 5 dag migdałów 5 dag rodzynków 4 goździki 4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 cytryny 3 dag piernika 1 kieliszek czerwonego wina 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, po czym rozprowadzić całość bulionem.…
Listy
Świąteczny karp po żydowsku
by Justyna Mikołajczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 kg karpia 2 jajka ½ kg cebuli 15 dkg macy 1 marchewka ½ szklanki rodzynek 1 paczuszka migdałów 4 łyżki żelatyny sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: Rybę pokroić w grube dzwonka, zdjąć skórę ,tak aby jej nie przerwać, kręgosłup i ości oddzielić od mięsa. Głowę i kręgosłup zalać wodą , ugotować…
Listy
Pstrąg z fenkułem i migdałami
by Paulina Nowakowska • • 0 Comments
Składniki: 4 niewielkie pstrągi 3 bulwy fenkułu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki garść płatków migdałów ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Pstrągi natrzeć solą oraz pieprzem. Następnie fenkuł pokroić w plasterki i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać rybę oraz płatki migdałowe. Całość smażyć z obu stron…