Składniki: 450 g zmielonej wołowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku 25 g okruchów bułki 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 jajko oliwa z oliwek Sposób wykonania: Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę a natkę i miętę posiekać. Całość przełożyć do mielonego mięsa dodając jeszcze okruchy chleba. Doprawić…
Tag: mięso
Listy
Pieczona jagnięcina z makaronem
by Łucja Filipowicz • • 0 Comments
Składniki: 750 g udźca jagnięcego ½ cytryny 1 łyżka posiekanego oregano 4 ząbki czosnku sól pieprz 800 g pomidorów z puszki z zalewą szczypta cukru 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy 250 g ryżowego makaronu orzo Sposób wykonania: Mięso rozbić lekko tłuczkiem po czym na środku rozłożyć plasterki cytryny, posypać połową oregano, solą, pieprzem oraz…
Listy
Musaka prosto z Grecji
by Cecylia Kędziora • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany 450 g chudej mielonej wołowiny 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 2 jajka 300 ml chudego naturalnego jogurtu 1 łyżka parmezanu Sposób wykonania: Bakłażana pokroić w cienkie plastry, które obsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie bakłażany wyjąć z patelni…
Listy
Greckie kiełbaski
by Dominik Sieradzki • • 0 Comments
Składniki: 350 g mielonej wieprzowiny 115 g mielonej wołowiny 1 ząbek czosnku ½ łyżki mielonego cynamonu ¼ łyżki suszonego cząbru starta skórka z 1 pomarańczy 8 roztartych ziaren pieprzu 100 ml wytrawnego czerwonego wina cytryna Sposób wykonania; Wieprzowinę wymieszać z wołowiną po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, cząber, skórkę z cytryny, pieprz oraz…
Listy
Wieprzowina w sosie musztardowym
by Izabella Kłos • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa od szynki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 szkl bulionu warzywnego szczypta mielonego ziela angielskiego 4 korniszony sól pieprz 3 łyżki tłuszczu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka musztardy 1 op. śmietany Sposób wykonania: Mięso oprószyć solą po czym zarumienić na rozgrzany tłuszczu z dodatkiem posiekanego ząbka czosnku. Następnie dodać cebulę…