Składniki:
- 750 g udźca jagnięcego
- ½ cytryny
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 800 g pomidorów z puszki z zalewą
- szczypta cukru
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oliwy
- 250 g ryżowego makaronu orzo
Sposób wykonania:
Mięso rozbić lekko tłuczkiem po czym na środku rozłożyć plasterki cytryny, posypać połową oregano, solą, pieprzem oraz 2 ząbkami posiekanego czosnku.
Następnie mięso zrolować i obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadło.
Wierzch mięsa ponacinać i w powstałe otwory włożyć czosnek pokrojony w plasterki.
Przełożyć mięso do brytfanny wlać pomidory z zalewą i dolać 150 ml zimnej wody.
Dodać jeszcze oregano, liść laurowy oraz cukier.
Skropić mięso oliwą z oliwek i oprószyć solą oraz pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 25 minut na każde pół kilograma mięsa, doliczając jeszcze 25 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia wlać jeszcze do brytfanny 150 ml wrzącej wody oraz wrzucić makaron.
Przed podaniem pokroić mięso w plastry.