Składniki:
- 2 bakłażany
- 450 g chudej mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 300 ml chudego naturalnego jogurtu
- 1 łyżka parmezanu
Sposób wykonania:
Bakłażana pokroić w cienkie plastry, które obsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Następnie bakłażany wyjąć z patelni a wrzucić mięso i cały czas mieszając smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć kolejne 5 minut.
Następnie pokrojone pomidorowy w zalewie oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na ogniu około 20 minut.
W między czasie w naczyniu żaroodpornym ułożyć jedną warstwę bakłażana, rozłożyć na nim mięso i przykryć pozostałym bakłażanem.
Na koniec jogurt roztrzepać razem z jajkami, solą oraz pieprzem i wylać na wierzch musaki.
Posypać jeszcze całość starym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut.