Składniki:
- 300 ml greckiego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka posiekanych ziół
- sól
- pieprz
- 4 piersi z kurczaka
- sałata rzymska
- ryż
- cytryna
Sposób wykonania:
Do miseczki wlać jogurt, dodać sok z cytryny, posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszać.
Następnie kurczaka pokroić w dużą kostkę i przełożyć do jogurtowego sosu, wymieszać.
Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 godzinę.
Po tym czasie nadziać kurczaka na szpikulce i ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut co jakiś czas obracając i smarując pozostała marynatą.
Podawać z ryżem z sałatą rzymską i plasterkami cytryny.