Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tradycyjna ryba po grecku

 

Składniki:

 

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 400 g pomidorów z puszki
  • szczypta cukru
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego majeranku
  • 130 g tilapi


 

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekana cebulę oraz czosnek po czym dodać marchewkę i selera pokrojone w cienkie plasterki. Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie wlać wino i doprowadzić do zagotowania.
Wówczas wrzucić pomidory razem z zalewą oraz plasterki cytryny.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Gotować kolejne 20 minut.
Na sam koniec dodać  majeranek oraz natkę pietruszki.
Natomiast rybę przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i zalać ją sosem.
Skropić pozostałą oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45-60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *