Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 400 g pomidorów z puszki
- szczypta cukru
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego majeranku
- 130 g tilapi
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekana cebulę oraz czosnek po czym dodać marchewkę i selera pokrojone w cienkie plasterki. Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie wlać wino i doprowadzić do zagotowania.
Wówczas wrzucić pomidory razem z zalewą oraz plasterki cytryny.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Gotować kolejne 20 minut.
Na sam koniec dodać majeranek oraz natkę pietruszki.
Natomiast rybę przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i zalać ją sosem.
Skropić pozostałą oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45-60 minut.