Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie orzechowym

Składniki:

  • 8 porcji kurczaka
  • ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 300 ml rosołu z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml greckiego jogurtu
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić kawałki kurczaka skropione sokiem z cytryny i obsmażyć na dużym ogniu.
Wówczas wlać wino, doprowadzić do wrzenia i wlać rosół.
Dodać liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Miękkiego kurczaka wyjąć a do sosu dodać zmielone orzechy orz jogurt.
Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *