Składniki:
- 8 porcji kurczaka
- ½ cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 300 ml rosołu z kurczaka
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml greckiego jogurtu
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić kawałki kurczaka skropione sokiem z cytryny i obsmażyć na dużym ogniu.
Wówczas wlać wino, doprowadzić do wrzenia i wlać rosół.
Dodać liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Miękkiego kurczaka wyjąć a do sosu dodać zmielone orzechy orz jogurt.
Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać kurczaka.