Składniki: 4 łyżki greckiego jogurtu starta skórka z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminku sól pieprz 700 g chudej jagnięciny 1 cebula 150 ml wytrawnego białego wina 450 g pomidorów 1 łyżka pasty pomidorowej szczypta cukru 2 łyżki posiekanego oregano 2 liście laurowe 85 g greckich oliwek 400 g…
Tag: mięso
Porady i Ciekawostki
Musaka z jagnięciny i ziemniaków
by Lidia Bober • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 350 g chudej mielonej jagnięciny 250 g pieczarek 425 g pomidorów z puszki 150 ml rosołu z jagnięcia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 bakłażan 500 g ziemniaków 2 jajka 115 g sera camembert 150 ml naturalnego jogurtu sól pieprz 55 g…
Porady i Ciekawostki
Musaka z jagnięciny i bakłażana
by Karol Bieńkowski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kg chudej mielonej jagnięciny 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki pasty pomidorowej cukier ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka posiekanego oregano 1 liść laurowy sól pieprz 3 bakłażany 6 łyżek masła 85 g mąki 600 ml mleka 1 jajko 25 g sera greckiego…
Porady i Ciekawostki
Makaron zapiekany z sosem z jagnięciną
by Marzena Stolarczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 650 g chudej mielonej jagnięciny 400 g pomidorów z puszki z zalewą szczypta cukru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka osiekanego majeranku 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonych goździków sól pieprz 225 g makaronu rurki 2 jajka 300…
Porady i Ciekawostki
Cielęcina w czerwonym winie
by Paulina Gołąb • • 0 Comments

Składniki:
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 900 g cielęciny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 350 g cebulek perłowych
- 2 ząbki czosnku
- 350 g marchewki
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 150 ml rosołu z wołowiny
- 400 g pomidorów z puszki z zalewą
- skórka z 1 cytryny
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka posiekanej Atki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
