Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Musaka z jagnięciny i bakłażana

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg chudej mielonej jagnięciny
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • cukier
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 3 bakłażany
  • 6 łyżek masła
  • 85 g mąki
  • 600 ml mleka
  • 1 jajko
  • 25 g sera greckiego kefalotiri

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek po czym dodać mięso i trzymać na ogniu aż się zarumieni.
Wówczas wlać wino i dodać pastę pomidorową, cynamon, cukier, oregano, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Dusić około 20 minut.
W między czasie na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie smażyć plastry bakłażana z z obu stron na złoto.
Następnie do garnka wlać mleko, dodać masło oraz mąkę i delikatnie podgrzewać ubijać cały czas trzepaczką do osiągnięcia gładkiego o gęstego sosu po czym zdjąć go z ognia.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Na koniec układać warstwami w naczyniu żaroodpornym plastry bakłażana i mięso.
Wierzch polać sosem jajecznym i posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 50-60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *