Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan zapiekany z makaronem

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 450 g mielonej jagnięciny
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 150 ml rosołu z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 bakłażan
  • 6 łyżek masła
  • 40 g mąki
  • 600 ml mleka
  • 200 g greckiego sera kefalotiri
  • 225 g makaronu fusili
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania;
Posiekaną cebulę i selera przesmażyć na odrobinie rozgrzanej oliwie, po czym dodać mięso i mieszając zarumienić.
Wówczas dodać suszone pomidory, pastę pomidorową, oregano, rosół oraz czerwone wino.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku sol oraz pieprzem i dusić na małym ogniu około 20 minut.
W między czasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć na niej plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor.
Następnie do rondelka wlać mleko, dodać mąkę oraz masło i delikatnie podgrzewając ubijać składniki trzepaczką aż pojawi się gładki gęsty sos.
Wówczas sos zdjąć z ognia i nadal ubijając dodać ¾ szkl startego sera.
Natomiast makaron ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i wymieszać z połową serowego sosu.
Na sam koniec w naczyniu żaroodpornym układać warstwami, makaron, mięso i plastry bakłażana.
Na wierzchu wylać pozostały sos serowy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *