Składniki:
- 2 bakłażany
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- oregano
- sól
- pieprz
- 1 ½ l rosołu z kurczaka
- listki natki pietruszki
Sposób wykonania;
W naczyniu żaroodpornym ułożyć bakłażany nakłute widelcem, nieobraną cebulę, pomidory, paprykę oraz czosnek.
Skropić całość 2 łyżkami oliwy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć warzywa z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas pomidory obrać ze skórki, przekroić na połówki, bakłażany również przekroić na połowy, wydrążyć z nich miąższ i dodać do pomidorów, cebule obrać i pokroić w ćwiartki a z papryki zdjąć z skórkę i usuwać gniazda nasienne.
Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodając jeszcze ząbki czosnku.
Następnie przełożyć je do garnka z rozgrzaną oliwą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oaz oregano i dusić około 30 minut.
Po tym czasie wlać wywar i gotować kolejne 30 minut.
Przed podaniem udekorować listkami natki.