Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 350 g chudej mielonej jagnięciny
- 250 g pieczarek
- 425 g pomidorów z puszki
- 150 ml rosołu z jagnięcia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 1 bakłażan
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- 115 g sera camembert
- 150 ml naturalnego jogurtu
- sól
- pieprz
- 55 g sera greckiego kefalotiri
- natka pietruszki
Sposób wykonania;
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebule i czosnek, wówczas dodać mięso razem z pokrojonymi grzybami i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać pomidory oraz wywar i nadal dusić kolejne 10 minut.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
Dokładnie mieszając pozostawić na ogniu do zgęstnienia.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso i plastry bakłażana.
Na wierzch wylać jajka roztrzepane z serem i doprawione solą oraz pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 45 minut.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.