Składniki:
- 4 łyżki greckiego jogurtu
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól
- pieprz
- 700 g chudej jagnięciny
- 1 cebula
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 450 g pomidorów
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- szczypta cukru
- 2 łyżki posiekanego oregano
- 2 liście laurowe
- 85 g greckich oliwek
- 400 g serc karczochów
Sposób wykonania;
Do jogurtu dodać 1 łyżkę oliwy, skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kminek.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie dodać pokrojone w kostkę mięso, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę.
Po tym czasie smażyć mięso na rozgrzanej oliwie aż się zarumieni.
Wówczas mięso wyjąć z patelni a wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.
Gdy cebula się zeszkli wlać o niej wino i doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić ponownie mięso, dodać pastę pomidorową, pomidory, oregano, cukier oraz liść laurowy.
Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 1 ½ godziny.
Po tym czasie wrzucić jeszcze serca karczochów oraz oliwki i dusić ostanie 10 minut.