Składniki:
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- 1 kg chudej jagnięciny
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml czerwonego wina
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 400 g pomidorów z puszki
- 55 g rodzynek
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta cukru
- 1 liść laurowy
- sól
- papryka w proszku
- 150 ml greckiego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do woreczka wsypać mąkę oraz pieprz, po czym włożyć do niej również mięso pokrojone w kostkę i energicznie potrząsać aby mięso równomiernie pokryło się mąką.
Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, po czym wrzucić mięso i smażyć aż się zarumieni.
Wówczas wlać wywar oraz ocet i dodać pomidory.
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Następnie dodać cynamon, rodzynki, liść laurowy i cukier.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin.
W między czasie jogurt wymieszać z roztartym czosnek, solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem polać potrawę przed podaniem.