Składniki: 2 1/3 kg wołowiny 2 łyżeczki soli 2 łyżki masła ½ szkl sosu barbecue ½ szkl cukru 8 marchewek 6 ziemniaków 2 cebule 20 dag okry Sposób wykonania: Mięso natarte solą obsmażyć w żeliwnym garnku na rozgrzanym maśle. Wówczas zmniejszyć ogień, wlać do mięsa sos barbecue i cydr. Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego…
Tag: mięso
Porady i Ciekawostki
Pieczeń duszona z pomidorami
by Olga Plichta • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 1/3 kg rozbratlu szczypta soli ¼ łyżeczki pieprzu łyżeczka mąki puszka krojonych pomidorów 1 szkl wody łyżka sou Worcester Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek. W między czasie mięso natrzeć solą oraz pieprzem i oprószyć mąką po czym…
Porady i Ciekawostki
Aromatyczna pieczeń wołowa
by Maja Potocka • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oleju 2 kg wołowiny 300 ml zupy-kremu z pieczarek torebka zupy cebulowej w proszku 1 ¼ szkl wody 6 ziemniaków 6 marchewek 2 łyżki mąki natka pietruszki Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie odlać nadmiar tłuszczu a dodać zupę pieczarkową i zupę cebulową wymieszaną w 1 szklance…
Porady i Ciekawostki
Pieczeń z brukwią
by Barbara Bugaj • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg udźca wołowego 5 ½ szkl krupniku, może być z torebki brukiew 45 dag marchewki 45 dag fasolki szparagowej Sposób wykonania: Udziec wołowy dokładnie obsmażyć zaczynając od strony z tłuszczem. Następnie zalać go krupnikiem i doprowadzić do wrzenia. Wówczas wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po…
Porady i Ciekawostki
Pieczeń w jarzynach
by Olga Żuchowska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg łopatki wołowej 2 łyżki mąki łyżeczka soli 2 łyżki oleju roślinnego torebka zupy cebulowej w proszku łyżeczka bazylii ¾ szkl wody puszka pomidorów patison cukinia Sposób wykonania: Mięso oprószyć mąka oraz solą po czym smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Wówczas zlać nadmiar tłuszczu a dodać zupę w proszku rozpuszczoną w ¾…