Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kg. mięsa mielonego   pieprz 1/2 szklanki bułki tartej  1 jajko  cebula  majeranek  2 ząbki czosnku  2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki mąki  2 marchewki sól Przygotowanie:  Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, pokrojoną cebulę w kostkę i przeciśnięty czosnek, dokładnie mieszamy, formujemy równej wielkości kulki. Wrzucamy do gotującej się wody…

Kotlety schabowe w ziemniaczanym cieście

Składniki: 4 kotlety schabowe 2 ziemniaki szklanka mleka jajko 5 łyżek mąki sól olej ostra mielona papryka pieprz Przygotowanie:  Schab rozbijamy i lekko nacieramy pieprzem i solą. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy, dodajemy mleko,4 łyżki mąki, jajko, sól, paprykę i pieprz. Wyrabiamy ciasto. Kotlety obtaczamy w mące a następnie w cieście. Smażymy…

Aromatyczna zupa z wędzoną golonką i soczewicą

Składniki: 1 mała wędzona golonka 1 litr wody 1 szklanka konserwowanej soczewicy ½ szklanki pokrojonej w plastry marchewki ¼ szklanki posiekanych łodyg selera naciowego ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 liść laurowy suszony tymianek do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać cebulę, seler…

Zasmażana zupa z mięsem kurczaka

Składniki: 1 kurczak o wadze około 1 kg 2 marchewki, obrane pokrojone w plastry 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę 1 pietruszka pokrojona w plastry1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 posiekanych ząbków czosnku 4 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, kostki rosołowe do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać wodą pokrojonego…

Zawiesista zupa z mięsem wieprzowym i fasolą

Skladniki:

  • 30 dkg pokrojonej w kostkę wieprzowiny
  • 2 puszki białej fasoli konserwowej
  • 1 szklanka obranych pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 2 ząbki pokrojonej w kostkę czosnku
  • ½ szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
  • ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera
  • ½ szklanki konserwowanego zielonego groszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz