Składniki: 1 kg. mięsa mielonego pieprz 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko cebula majeranek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 2 marchewki sól Przygotowanie: Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, pokrojoną cebulę w kostkę i przeciśnięty czosnek, dokładnie mieszamy, formujemy równej wielkości kulki. Wrzucamy do gotującej się wody…
Tag: mięso
Listy
Kotlety schabowe w ziemniaczanym cieście
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 4 kotlety schabowe 2 ziemniaki szklanka mleka jajko 5 łyżek mąki sól olej ostra mielona papryka pieprz Przygotowanie: Schab rozbijamy i lekko nacieramy pieprzem i solą. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy, dodajemy mleko,4 łyżki mąki, jajko, sól, paprykę i pieprz. Wyrabiamy ciasto. Kotlety obtaczamy w mące a następnie w cieście. Smażymy…
Listy
Aromatyczna zupa z wędzoną golonką i soczewicą
by Karolina Nocka • • 0 Comments
Składniki: 1 mała wędzona golonka 1 litr wody 1 szklanka konserwowanej soczewicy ½ szklanki pokrojonej w plastry marchewki ¼ szklanki posiekanych łodyg selera naciowego ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 liść laurowy suszony tymianek do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać cebulę, seler…
Listy
Zasmażana zupa z mięsem kurczaka
by Karolina Nocka • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak o wadze około 1 kg 2 marchewki, obrane pokrojone w plastry 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę 1 pietruszka pokrojona w plastry1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 posiekanych ząbków czosnku 4 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, kostki rosołowe do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać wodą pokrojonego…
Listy
Zawiesista zupa z mięsem wieprzowym i fasolą
by Karolina Nocka • • 0 Comments

Skladniki:
- 30 dkg pokrojonej w kostkę wieprzowiny
- 2 puszki białej fasoli konserwowej
- 1 szklanka obranych pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 2 ząbki pokrojonej w kostkę czosnku
- ½ szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
- ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera
- ½ szklanki konserwowanego zielonego groszku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
