Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wieprzowiny

Boczek wędzony, pieczony

 

Składniki:

    • 1 kg chudego wędzonego boczku
    • 1 l soku jabłkowego
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 2 łyżki posiekanego czosnku
    • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
    • 1 łyżka chili
    • 1 łyżka musztardy w proszku
    • 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
    • 1 łyżeczka mierlonego imbiru
    • 1 łyżka oliwy

Żeberka po grecku

Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych Marynata: 1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny 1/3 szklanki soku cytrynowego ¼ szklanki tartej cebuli 1 łyżka oregano 1 łyżka miodu 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku ¾ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. W misce zalać podzielone…

Żeberka glazurowane

Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych Sos: ½ szklanki sosu Hoisin 1/3 szklanki keczupu ¼ szklanki miodu ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki tartego imbiru 3 rozdrobnione ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Żeberka podzielić na porcje. W dużym rondlu porcje mięsa zalać taką ilością wody aby były przykryte, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować…