Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego bez kości 2 duże cebule obrane i pokrojone wg uznania 1 łyżka świeżego rozmarynu 4 obrane i posiekane ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Mięso natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. Ułożyć w odpowiednio dużym naczyniu do…
Tag: mięso z wieprzowiny
Boczek
Boczek wędzony, pieczony
by Krystyna • • 0 Comments
Żeberka
Żeberka po grecku
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych Marynata: 1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny 1/3 szklanki soku cytrynowego ¼ szklanki tartej cebuli 1 łyżka oregano 1 łyżka miodu 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku ¾ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. W misce zalać podzielone…
Żeberka
Żeberka glazurowane
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych Sos: ½ szklanki sosu Hoisin 1/3 szklanki keczupu ¼ szklanki miodu ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki tartego imbiru 3 rozdrobnione ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Żeberka podzielić na porcje. W dużym rondlu porcje mięsa zalać taką ilością wody aby były przykryte, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować…