Składniki:
-
- 1 kg chudego wędzonego boczku
- 1 l soku jabłkowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka chili
- 1 łyżka musztardy w proszku
- 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka mierlonego imbiru
- 1 łyżka oliwy
Sposób przyrządzenia:
Boczek w misce zalać sokiem jabłkowym i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Pozostałe składniki wymieszać celem uzyskania jednorodnej masy. Mieszaniną przyprawa natrzeć odsączony i osuszony boczek wyjęty z zalewy. Tak przygotowany boczek zawinąć w folię aluminiową i odstawić na kolejne kilkanaście godzin do lodówki. Piec w piekarniku lub na grillu bez odwijania z folii. Czas pieczenia wynosi 90 minut. Znakomity, aromatyczny boczek wyśmienicie smakuje na zimno jak i na gorąco.