Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wieprzowiny

Szynka pieczona świąteczna

Składniki:

    • 5 kg udziec wieprzowy z kością
    • słonina pokrojona w plastry
    • 6 dkg soli
    • pieprz mielony
    • 5  ząbków czosnku
    • 5 ziaren kolendry
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżka oliwy
    • szczypta mielonego kminku
    • 2 listki laurowe
    • rozmaryn, tymianek, kminek
  • Glazura:

    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 1 łyżka dobrej musztardy

Schab z rożna w piwnej skorupce

Składniki: 1 kg schabu bez kości 3 łyżki oleju 2 szklanki piwa 1 łyżka mąki siekany koperek i natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piwo wymieszać z mąką. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić. Tak przygotowany kawałek mięsa nabić na rożen, posmarować olejem. Piec w wysokiej temperaturze obficie zraszając piwem wymieszanym z mąką. Po około 45 minutach…

Schab na świąteczny obiad

Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 korzenie pasternaku obrane przekrojone wzdłuż na ćwiartki 1 kg miąższu dyni pokrojonego na kąski 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone wzdłuż na ósemki 1 cytryna 1 łyżka oliwy 2 łyżki ziół prowansalskich 1 jabłko 2 szklanki esencjonalnego rosołu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Warzywa wymieszać z sola i pieprzem…

Gulasz wieprzowy Krysi

Składniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka) 10 niedużych obranych ziemniaków dynia jabłko 4 dkg tłuszczu 2 dkg mąki 1 cebula liścia laurowego pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić, otaczać starannie w mące. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przełożyć do rondla, dodać obraną, pokrajaną w krążki cebulę zeszkloną na tłuszczu…