Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso wieprzowe

Pieczyste z wędzonym boczkiem

Składniki: 2 kg schabu ½ kg wędzonego boczku 6 cebul 10 suszonych śliwek 10 pieczarek sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku, naciąć przez środek i przez filię rozbić tłuczkiem na płat, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 1 ½ godziny. Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Cebulę obrać posiekać…

Kotlety schabowe z serem Brie

Składniki: 1 kg schabu bez kości 40 dkg sera Brie ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sok z cytryny 6 łyżek mąki 5-6 ząbków czosnku ½ szklanki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia; Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w grube plastry, około 8 sztuk. W każdym kotlecie…

Schab w warzywach

Składniki: 1/5 kg schabu bez kości 35 dkg słoniny 3 marchewki 2 pietruszki 1 średni seler 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki jagód jałowca 2-3 liście laurowe   Sposób przyrządzenia: Pietruszkę, seler, marchewkę umyć, poobierać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w piórka. Mięso umyć,…

Świąteczny pasztet

Składniki: 30 dkg wołowiny 30 dkg wątroby cielęcej 30 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg słoniny, lub podgardla 4 jajka 4 ząbki czosnku 6 suszonych grzybów 3 czerstwe bułki ½ litra piwa 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki soli i pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku   Sposób przyrządzenia: Wołowinę, mięso wieprzowe, wątróbkę, słoninę cebulę i czosnek, zalać…

Świąteczna pieczeń rzymska

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 4 jajka 2 duże cebule ½ kg żółtego sera gouda 4 czerstwe bułki 1 szklanka bułki tartej 2 pęczki koperku sól, pieprz do smaku   Sposób przyrządzenia: Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Łopatkę wieprzową naciąć tak by tworzyła jeden płat. Mięso mielone połączyć z…