Składniki:
- 1/5 kg schabu bez kości
- 35 dkg słoniny
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średni seler
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- ½ łyżeczki jagód jałowca
- 2-3 liście laurowe
Sposób przyrządzenia:
Pietruszkę, seler, marchewkę umyć, poobierać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w piórka. Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem. Na dużym talerzu ułożyć mięso i obłożyć rozdrobnionymi warzywami , posypać majerankiem i odstawić w chłodne miejsce. Słoninę pokroić w cienkie, długie paski. Ze schabu zdjąć warzywa, odłożyć na talerz. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą, natrzeć mięso. Paskami słoniny ściśle obłożyć mięso, włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni na 35-40 minut. Upieczone mięso wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami i ponownie posypać majerankiem, dodać liście laurowe i jagody jałowca. Skropić bulionem / może być z kostki/ i wstawić jeszcze do piekarnika na pół godziny. Pokroić plastry, podawać na gorąco, lub na zimno jako dodatek.