Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięsa

Gulasz wołowy z jabłkami

Składniki: 50 dkg wołowiny pieczeniowej 4 winne jabłka 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki piure pomidorowego 2 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w plastry lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić mięso, podlać wodą i…

5 x krokodyl

Mięso krokodyli i aligatorów zazwyczaj sprzedawane jest  zamrożone. To bardzo dobre niskokaloryczne mięso i doskonale zastępuje mięso ryb słodkowodnych. Przeznaczamy je  na befsztyki (z ogona) mięso na potrawy duszone, hamburgery. W sprzedaży są też przetwory takie jak kiełbasa czy mięso suszone.. Najwięcej mięsa krokodylego jest importowane z Australii, Nowa Zelandia, Ameryki południowej i różnych  afrykańskich…

Ostry sos Wasabi z sezamem

Składniki: 2 łyżki  Wasabi 1/2 szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego sok z1/2 cytryny 1 łyżka  wyprażonych na patelni ziaren sezamu Sposób przyrządzenia: Chrzan Wasabi rozmieszać z 2 łyżkami przegotowanej, zimnej wody, dodać sos sojowy, olej sezamowy, sok z cytryny i ziarna sezamu. Bardzo dokładnie wymieszać. Podawać w miseczce jako dodatek do dań z…

Tappanjaki – wieprzowe „frytki”

Składniki: 50 dkg schabu zielona cebulka 1 łyżka oleju 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wódki czystej 1 łyżka oliwy 2 łyżki octu 5% 1 łyżka cukru 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka zmielonej gorczycy 1 ząbek czosnku natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Marynata: Zmieszać 3 łyżki sosu sojowego, wódkę, oliwę, drobno pokrojoną zieloną cebulkę i cukier.…

Dza-yu

Składniki: 40 dkg łopatki wieprzowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Misce pokrojone mięso posypać mąką ziemniaczaną, przyprawić, polać sosem sojowym, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, smażyć mięso przez 3, 5…