Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięsa

Gulasz wołowy po meksykańsku

 

Składniki:

    • 1,2 kg wołowiny na gulasz w kawałkach 2,5 do 3 cm 
    • 2 łyżeki oleju roślinnego
    • 2 duże pokrojone w drobną kostkę cebule,
    • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
    • 1/2 l rosołu wołowego
    • 1 szklanka łagodnego lub średnio pikantnego sosu chili
    • 1 średnia cukinia pokrojona w cienkie plasterki
    • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej , rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
    • 2 małe ziemniaki , pokrojone w ósemki
    • 10 dag pokrojonych w plasterki zielonych oliwek.
    • sól do smaku

Schab szpikowany czosnkiem i pieprzem

Składniki: 2 kg schabu środkowego 20 ząbków czosnku 20 ziaren pieprzy masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem nacinać głęboko i w powstałe otwory wkładać ząbki czosnku i ziarna pieprzu. Po naszpikowaniu mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Schab nasmarować masłem i piec schab…

Wielkanocna pieczeń trzy smaki

Składniki: 1 kotlet schabowy 1 kotlet z piersi kurczaka 2 plastry boczku 5 dkg pieczarek łyżka masła 1 łyżka tartego żółtego sera 1 cebula sól, pieprz Sposób przyrządzania: Kotlety ze schabu i piersi kurczaka rozbić tak aby miały podobną wielkość, przyprawić, odstawić. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć na maśle aż odparuje sos, przyprawić. Cebulę…

Schab glazurowany

Składniki: 1 kg schabu 2 łyżki goździków 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru pudru 2 kwaśne jabłka 10 dkg śliwek bez pestek 1 łyżka powideł śliwkowych ½ szklanki białego wina 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, czarny pieprz 2 kostki rosołowe Sposób przyrządzenia: Umyty o osuszony schab natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka…

Warkocz Elusi*

Składniki: 1 kg piersi indyczej 1 kg szynki wieprzowej 1 kg pieczeni wołowej mąka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Każdy gatunek miesa pokroić w paski o takiej samej długości. 3 gatunki miesa spinać wykałaczką i splatać tak jak warkocz, koniec również spiąć wykałaczką. Obsmażyć na oleju a następnie podlać wodą i udusić.Wytworzony sos zagęścić…