Składniki: • 0,5 kg mózgu cielęcego • łyżka octu • sól • 2 jaja • 2 dag tartej bułki • 5 dag masła Sposób przyrządzenia: Kotleciki z móżdżku cielęcego służą do okładania różnych jarzyn. Mózg moczyć godzinę, wyłożyć na surowo, bo łatwiej żyłki zdjąć, nalać wodą osoloną, do której wlać trzeba łyżkę octu. Zagotować dobrze…
Tag: masło
Sosy
Sos mózgowy
by marek • • 0 Comments
Pół mózgu wołowego lub cały cielęcy, obgotować w słonej wodzie z cebulą, korzeniami i sokiem z cytryny. Gdy przestygnie, wyjąć z wody i pokrajać w kostkę zrobić białą zasmażkę z łyżki masła i mąki, rozprowadzić rosołem, zalać kwaterką kwaśnej śmietany, posolić, wcisnąć soku z cytryny do smaku, dać trochę skórki cytrynowej otartej na tarce i…
Zakąski
Mus z szynki
by MiGd@l • • 0 Comments
Składniki: • 0,5 kg szynki gotowanej • 4 – 5 małych cebul • 10 dag masła • kolendra • żelatyna Sposób przyrządzenia: Szynkę bez tłuszczu posiekać razem z małymi cebulkami. Następnie utrzeć w makutrze i przefasować przez sito.Włożyć do żaroodpornego naczynia, dołożyć świeże masło, wsypać do smaku tłuczonej kolendry i co najmniej pół godziny trzymać…
Dodatki
Paszteciki z makaronu włoskiego
by marek • • 0 Comments
Ugotować w słonej wodzie 10 deka połamanego na krótko makaronu włoskiego. Gdy miękki wyrzucić na durszlak, przelać zimną wodą i wymieszać z rozpuszczonym masłem, aby się nie zlepił, 10 deka okrawków z szynki posiekać dość grubo, wrzucić do makaronu, wlać dwie łyżki kwaśnej śmietany i wymieszawszy dobrze, nakładać w muszelki. Po wierzchu posypać tartym parmezanem,…
Grzyby
Budyń z grzybów
by marek • • 0 Comments
Uszatkować drobno głęboki talerz grzybów, posolić, opieprzyć, udusić je z cebulką na maśle, dodawszy w końcu dwie łyżki śmietany. Osobno rozbić pół litra mleka z dwiema kopiatymi łyżkami mąki, wlać do rozpuszczonego masła (duża łyżka) do rondelka i mieszać na ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje i zacznie od dna odstawać. Wtedy go zdjąć z…