Składniki: • 0,5 kg młodych liści z brukwi lub kalarepy • 0,5 l mleka • 2 dag masła • 1 dag mąki • 3 dag cebuli Sposób przyrządzenia: Zerwać młode listki brukwi, opłukać, nalać wrzącym mlekiem, zagotować. Potem odcedzić przez sito i usiekać drobno. Masło przesmażyć z cebulą, dodać mąkę, włożyć podczos i potrawę dusić…
Tag: masło
Sosy
Sos agrestowy do cielęciny
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 25 dag zielonego agrestu • 2 dag masła • 3 dag cukru • szczaw • szczypiorek • sól, pieprz Wykonanie: Agrest wypłukać, dodać masło i dusić pod przykryciem, dolewając po trochu wody, aż powstanie gęsta masa. Przetrzeć, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować. Posypać posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.
Ciastka
Ciasteczka cytrynowe
by tito • • 0 Comments
Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/6 kostki masła nie z lodówki 1 jajko 1/4 szklanki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 cytryna olejek cytrynowy Sposób przyrządzenia: Mąkę, cukier puder, masło, jajko, śmietanę i proszek co pieczenia rozetrzyj w misce na jednolitą masę. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do ciasta. Dodaj…
Ciastka
Babeczki czekoladowe
by marek • • 1 Comment
Drób
Kurczęta lub gołąbki nadziewane
by marek • • 1 Comment
Bardzo młode kurczęta nie mają wielkiego smaku; dla nadania im lepszego smaku i powierzchowności trzeba je wypełnić nadzianiem. Rozmoczyć w mleku bułkę, otartą z skórki, rozetrzeć ją w donicy z łyżką świeżego masła, dodać wątróbkę poprzednio usiekaną, wbić żółtko, trochę drobno siekanej pietruszki, wymieszać masę doskonale, nałożyć nią kurczęta lub gołębie, włożyć w klarowane masło…