Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: masło

Grzyby szatkowane, suszone, jak świeże

W lecie gdy dużo świeżych grzybów, można zrobić łatwo zapas na zimę. Uszatkować drobno czapeczki młodych grzybków nie płucząc ich w wodzie, rozsypać je na desce lub wieku od pudła i ususzyć na słońcu. Potem złożyć do torby i trzymać w suchym miejscu. Przed użyciem wypłukać, namoczyć w wilję dnia wiele potrzeba w mleku, a…

Sos holenderski

Utrzeć kawałek masła świeżego na śmietanę, wbić 3 żółtka, łyżkę mąki, łyżkę octu lub soku cytrynowego i trochę cukru. Wymieszać wszystko dobrze, podbić rosołem lub kieliszkiem wina białego, lecz .w takim razie nie potrzeba cytryny, wstawić na ogień bardzo wolny i jak się dobrze ogrzeje, będzie gotowy, nie musi się bowiem gotować. Sos ten wydaje…

Sos ostry do kotletów cielęcych lub pasztetu ze zwierzyny

Na 10 osób wziąć najmniej 10 deka masła, zrumienić i wsypać jedną ósmą litra mąki, mieszając ją z masłem, póki się dobrze nie zrumieni do koloru karmelu, rozprowadzić to tęgim bulionem w ilości jednej czwartej litra, włożyć kaparów, wcisnąć pół cytryny przez sitko, wlać duży kieliszek zwyczajnego lekkiego wina francuskiego, wsypać łyżeczkę strychowaną od herbaty…

Kwiczoły, bekasy, jemiołuszki i jarząbki

Składniki: • 4 kwiczoły • 5 dag słoniny • 5 dag masła • 1 dag tartej bułki • 2 cytryny Sposób przyrządzenia: Ptaki te nie patroszą się. Muszą koniecznie wisieć parę dni z piórami, potem je oskubać, zostawić nóżki, główkę i skrzydełka, osolić, obłożyć plasterkami słoniny, włożyć na drewniany rożenek, przywiązać do żelaznego rożna i…

Sos z estragonem, do ryby

Składniki: 1 cebula, 1 łyżka masła, 300 ml rosołu (może być z kostki), 200 ml kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka musztardy z estragonem, 1 pęczek koperku, 1 pęczek estragonu, sok z cytryny, sól i biały pieprz. Sposób przyrządzenia: Obraną i posiekaną cebulę poddusić na maśle, zalać rosołem. Zagotować. Połączyć ze śmietaną wymieszaną…