Wybrać młode, drobne pieczarki, obciągnąć z wierzchniej skórki, obciąć korzonki równo z czapeczką, skropić cytryną, aby nie czerniały, posolić i dusić z cebulką na maśle pod przykryciem. Gdy już miękkie oprószyć mąką, zalać kilku łyżkami kwaśnej lub słodkiej śmietanki, wcisnąć jeszcze cytryny do smaku, wsypać zielonej, siekanej pietruszki, a wydając zaciągnąć sos dwoma żółtkami. Tak…
Tag: masło
Sosy
Sos Robert
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżka mieszanej zieleniny Sposób przyrządzenia: Cebulę udusić w maśle do miękkości. nie rumienić. Dodać wino i musztardę. Wymieszać. Sos przetrzeć przez sito. Dodać zieleninę. Podawać do wieprzowiny
Sosy
Sos niemiecki
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 10 dag pieczarek, 1 łyżka masła, 3 dag tłuszczu, 3 dag mąki, 300 ml wywaru z ryb, 100 ml białego wytrawnego wina, 5 dag ketchupu, sól, pieprz, tymianek i majeranek do smaku. Sposób przyrządzenia: Oczyszczone pieczarki drobno pokroić. Usmażyć na maśle. Z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę. Rozprowadzić zimnym wywarem. Intensywnie mieszając zagotować.…
Dodatki
Ryż z zielonym groszkiem
by Bahus • • 0 Comments
Sosy
Sos potrawkowy (poulette)
by trunksql • • 0 Comments
Składniki: • ½ l rosołu • 4 dag masła • 1-2 żółtka • 3 dag mąki • cytryna lub kwasek cytrynowy Sposób przyrządzenia: Masło roztopić, dodać mąkę wymieszać z rosołem. Mieszając zagotować. Przyprawić do smaku solą, sokiem cytryny lub kwaskiem cytrynowym, połączyć z żółtkami. Podawać do pasztetów. Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki…