Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: masło

Brokuł pachnący cytryną

Składniki: 1 duży brokuł 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brokuł podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać. W rondlu różyczki brokułu zalać wrzątkiem, gotować 5 minut, odcedzić. Masło rozgrzać na patelni, dodać sok z cytryny i otartą z cytryny skórkę, wymieszać. Brokuł odcedzić, przyprawić solą…

Piure z ziemniaków, rzepy i brukwi

Składniki: 75 dkg obranej, pokrojonej w kostkę brukwi 60 dkg obranej i pokrojonej w kostkę rzepy 1 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków 4 łyżki masła ½ szklanki śmietany kremówki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brukiew, rzepę i ziemniaki umyć. Brukiew zalać w dużym rondlu wodą, posolić, gotować 15 minut. Dodać ziemniaki i rzepę gotować razem…

Rzepa smażona z ziołami

Składniki: 75 dkg obranej, pokrojonej w kostkę rzepy 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego estragonu 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła ½ szklanki tartej bułki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rzepę dokładnie umyć, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 12 minut, odcedzić.…

Rzepa pieczona z masłem czosnkowym

Składniki: 12 niedużych, obranych rzep 4 łyżki miękkiego masła 1 ząbek czosnku drobno posiekany ½ łyżeczki posiekanego estragonu 3 łyżki posiekanej naci pietruszki 1 łyżeczka soli i ½ łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: W miseczce dokładnie wymieszać masło, czosnek, estragon, pietruszkę i sól. Z rzepy odciąć zdrewniałą…