Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: masło

Pieczarki mocno czosnkowe

Składniki: 25 dkg oczyszczonych, małych pieczarek 3 łyżki masła 3 rozgniecione ząbki czosnku sos Worcestershire do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć 2 minuty, dodać sos Worcestershire, wymieszać, dodać pieczarki i smażyć na małym ogniu 8 minut. Skorygować smak solą i pieprzem, posypać natką pietruszki i podawać.

Gotowane rzodkiewki z sosem beszamelowym

Składniki: 2 szklanki pokrojonej w plastry rzodkiewki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka szczypta tartej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać rzodkiewkę osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować aż rzodkiewka zmięknie. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić.…

Brokuły z rzodkiewką w maśle

Składniki: 30 dkg różyczek brokuł 15 rzodkiewek pokrojonych w grube plastry 2 łyżeczki oleju sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Wypłukane różyczki brokuł zalać wrzątkiem, dodać sól i łyżeczkę oleju, gotować 6 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, obsączyć. Podobnie przygotować plastry rzodkiewki. Masło rozpuścić. W salaterce wymieszać wszystkie składniki, przyprawić pieprzem.