Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: masło

Filet ze szczupaka pieczony w folii z winem i koperkiem

Składniki: 1 duży filet ze szczupaka ze skórą 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka białego wina posiekany koperek sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Dokładnie oczyszczony z ości filet ze szczupaka ułożyć na folii aluminiowej, skropić sokiem z cytryny przyprawić solą i pieprzem, obłożyć wiórkami masła, polać winem. Folię zawinąć tworząc szczelny…

Brukselka z orzechami

Składniki: 50 dkg młodej brukselki 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umytą o osuszoną brukselkę pokroić wzdłuż na połowę lub jeśli są większe na ćwiartki. Rozgrzać w dużej patelni oliwę i masło, dodać brukselkę, smażyć mieszając 5 minut. Dodać przyprawy, przełożyć do salaterki. Przed…

Sos biały

Składniki: 1 szklanka klarownego bulionu mięsnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć chwilę mieszając, nie rumienić. Dodać zimny bulion i przyprawy, mieszając doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito aby usunąć ewentualne grudki. Sos ten stanowi bazę do przyrządzania innych sosów.

Pstrąg z masłem

Składniki: 4 pstrągi 2 łyżki masła 1 łyżka wódki jałowcówki kilka ziarenek jałowca 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Do masła dodać wódkę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie utrzeć na gładką pastę. Następnie pstrąga skropić sokiem z cytryny a w środku natrzeć pastą maślaną. Piec rybę w specjalnym koszyczku na grillu.