Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: masło

Pasta z makreli z jabłkiem Iwony

Składniki: 1 obrana z ości makrela 10 dkg masła 1 duże starte  jabłko 1 cebula sól do smaku Sposób przyrządzenia: Obraną z ości rybę  drobniutko posiekać, utrzeć z masłem. Do dokładnie utartej masy dodać starte jabłko i posiekaną drobniutko cebulę, przyprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Podawać z białym pieczywem.

Pieczarki z serkiem topionym

Składniki: ½ kg pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 1 serek topiony 1 łyżeczka ulubionych ziół sól pieprz Sposób wykonania: Cebulkę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Wówczas dodać same pokrojone nóżki pieczarek i chwilę jeszcze dusić. Dodać zioła i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farszem napełnić kapelusze grzybów. Ułożyć je na…

Sos holenderski Jana

Składniki: ½ kostki masła 2 żółtka ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania; Wino doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym doprowadzić go do wrzenia. Wówczas zestawiać z ognia do ostygnięcia po czym dodać żółtka oraz odrobinę wody. Całość dokładnie ucierać w kąpieli wodnej. Gdy żółtka zaczną gęstnieć zdjąć z ognia i…

Masło łososiowe

Składniki: ½ kostki masła 5 dag wędzonego łososia sok z cytryny pieprz Sposób wykonania; Masło utrzeć na puch. Następnie dodać łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem. Następnie masę uformować w kostkę i schłodzić w lodówce.

Pasta kawiorowa

Składniki: 8 dag masła 3 dag oliwek 2 dag kawioru 2 łyżki soku z cytryny sól Sposób wykonania; Masło dokładnie utrzeć na puch. Następnie dodać  pokrojone oliwki. Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Na sam koniec delikatnie wmieszać kawior.