
Składniki:
- maślanka 1/2 litra
- sok truskawkowy 1/2 litra

Składniki: maślanka 1 litr kwaśne mleko 1/4 litra mąka 3,5 dag sól do smaku Sposób przyrządzenia: Maślankę należy zagotować. Mąkę pszenną należy zmieszać z kwaśnym mlekiem( ewentualnie ze śmietaną) i wlewać bardzo powoli do gorącej maślanki ciągle mieszając. Posolić do smaku. Polewkę można podawać z ziemniakami w mundurkach lub pieczywem. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez…
Składniki: 1 banan ¼ szkl. płatków owsianych ½ szkl. maślanki 1 jajko masło ¼ szkl. mąki 2 łyżeczki granulowanego cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie masę owsianą połączyć z 1 łyżką stopionego masła, mąką, jajkiem, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Całość…
Rewelacyjne ciasteczko-bułeczki. Chrupiące na zewnątrz a w środku mięciutkie. Można je podawać z dżemem lub konfiturą, do kawki lub herbatki. Najlepsze tego samego dnia lekko ciepłe – no chyba,ze ktoś lubi mega chrupiące i twardawe rzeczy to i na następny dzień są dobre.
Składniki:
• mąka 3 szklanki
• proszek do pieczenia 3 łyżeczki
• soda 1/2 łyżeczki
• sól 1/2 łyżeczki
• tłuszcz roślinny 1/2 kostki
• maślanka 1 szklanka
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, sól, proszek i sodę przesiewamy do miski. Strugamy zimny tłuszcz i rozcieramy go jak kruszonkę.
wlewamy maślankę i łączymy. Przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy, wystarczy 2-3 razy.
Wycinamy kółka foremką, układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230’c i pieczemy około 25 minut. Ja wierzch posmarowałam masłem i lekko posypałam cukrem brązowym.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa