
Składniki:
- 1 l maślanki
- 1 ogórek
- 4 jajka
- 1 pęczek szczypiorki
- koperek
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki cukru

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag maki razowej 0,25 l maślanki jajko łyżka soli 30 dag bryndzy tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym stłuc. Następnie dodać do nich jajka, maślankę, mąkę. Całość dokładnie zagnieść doprawiając solą. Powstałe ciasto rozwałkować i uformować małe placki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Na każdym placku ułożyć…
Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag mąki razowej 0,25 l maślanki jajko łyżka soli tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki ugotować po czym stłuc. Następnie dodać do nich jajka, maślankę, mąkę. Całość dokładnie zagnieść doprawiając solą. Powstałe ciasto rozwałkować i uformować małe placki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni…
Składniki: 200 g moreli 700 ml maślanki sok z cytryny ½ laska wanilii cukier Sposób wykonania: Morelę sparzyć i obrać ze skórki po czym dodać do maślanki i całość zmiksować. Następnie doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz startą wanilią.
Składniki: maślanka 200 ml sok z cytryny 2 łyżki chrzan tarty 2 łyżki szczypiorek 1 pęczek sól pieprz Sposób przyrządzenia: Maślankę przelać do miseczki i wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny i chrzanem. Szczypiorek dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, posiekać na drobno i dodać do sosu. Sos należy na zakończenie doprawić do smaku solą i…