Składniki: 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 4 łyżki posiekanej drobno naci pietruszki oraz szczypiorku 1/2 szklanki maślanki pieprz, sól ostra papryka ocet owocowy Sposób wykonania: Musztardę oraz ketchup wymieszać ze sobą po czym dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Ponownie wymieszać i nie przerywając do dodawać stopniowo maślankę. Na sam koniec doprawić do smaku…
Tag: maslanka
Listy
Piersi z kurczaka w pikantnej panierce
by Gosia Borowczak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 1 duży kubek maślanki 3 paczki pikantnych krakersów 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz, ostra mielona papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Piersi z kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w grubsze kawałki. Do miski wlać maślankę, włożyć kawałki piersi z kurczaka i odstawić w chłodne miejsce na…
Ciasta
Placek na maślance
by Żaneta Jasiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. maślanki 2 jajka 1 szkl. cukru cukier waniliowy ½szkl.. oliwy 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 3/4szkl. mąki ¾ szkl. cukru ½ kostki masła ulubione owoce Sposób wykonania: Jajka ubić razem z cukrem po czym nie przerywając mieszania dodawać masonkę, oliwę a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia…
Drób
Filety w maślance i krakersach
by Maria Pawełczak • • 0 Comments
Składniki: 2 filety z kurczaka 1 l maślanki 1 op. krakersów przyprawa do mięs Sposób wykonania: Mięso pokroić w paski, które zalać maślanką i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia odsączyć kurczaka z maślanki i obtoczyć w pokruszonych krakersach wymieszanych z przyprawą do mięs. Ułożyć na blasze i wstaiwc do piekarnika rozgrzanego do…
Zupy
Zupa z maślanki z ziemniakami
by Teresa Pastwa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 1 l maślanki 2 łyżki mąki kostka rosołowa listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego ząbek czosnku Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. W miedzy czasie wodę doprowadzić do wrzenia z dodatkiem kostki rosołowej i przyprawami, wówczas dodać maślankę oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym odstawić…