Składniki: 3 łyżki ostrej musztardy 2-3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę. Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzięki tej marynacie skórka jest chrupiąca i podkreśla znakomicie aromat mięsa który używamy do pieczenia.
Tag: marynowane
Kurczak
Filety z kurczaka w miodowo kwaśnej marynacie
by Syliwa Boruch • • 0 Comments
Składniki: 1 kg piersi z kurczaka lub indyka sok z jednej cytryny skórka z otartej cytryny sok z jednej pomarańczy 3-4 łyżki płynnego miodu mielona ostra papryka sól oliwa Sposób przyrządzenia: Filety dokładnie umyć, osączyć na papierowym ręczniku, lekko rozbić. Przygotować marynatę. Sok z pomarańczy ,cytryny i otartej skórki z cytryny doprawić miodem, papryką i…
Śliwki
Śliwki w occie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mało dojrzałych śliwek ¼ l octu do marynat 25 dkg cukru kilka goździków kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia Śliwki umyć dokładnie , nakłuć patyczkiem, ułożyć w słoju. Zagotować ¾ litra wody dodać ,ocet cukier, goździki i cynamon .Zagotować. Gorącą zalewą zalać śliwki. Następnego dnia zlać zalewę ,zagotować i znów zalać śliwki. Czynność tę…