Składniki: 1 kg owoce ½ l octu winnego ½ kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać octem winnym i podgrzewać na małym ogniu, aż powitanie gesty syrop. Wówczas włożyć owoce przekrojone na połówki. Trzymać na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste dość często mieszając. Następnie odstawić owoce na dwa dni. Po tym czasie ponownie smażyć…
Tag: marynowane
Listy
Marynata do steków Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1/8 litra czerwonego wina 1/8 litra oleju 1-2 starte ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce, delikatnie wymieszać. Steki włożyć do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.
Listy
Marynata do grillowanego drobiu, wieprzowiny i baraniny Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula pokrojona w krążki 4 starte ząbki czosnku ¼ litra mocnego czerwonego wina 6 łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka rozmarynu w proszku szczypta ostrej papryki w proszku Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać wszystkie składniki, delikatnie wymieszać. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.
Listy
Marynata do potraw z grilla do ryb Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 średnie cebule pokrojone w krążki ¼ litra mocnego białego wina 1/8 litra słodkiej soi 1 starty ząbek czosnku 4 łyżki oleju szczypta pieprzu cayene, lub parę kropli sosu tabasco Sposób przyrządzenia: Do salaterki włożyć wszystkie składniki marynaty, delikatnie wymieszać. Włożyć rybę na kilka godzin do marynaty, przed grillowaniem.
Listy
Marynowane rydze
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 kg. rydzów listek laurowy łyżka soli 2 łyżki cukru łyżeczka ziaren pieprzu Przygotowanie: Rydze umyć, odciąć trzony. Większe pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby woda przykryła grzyby. Dodać listek laurowy, pieprz, sól i cukier. Dusić 15 minut. Następnie nakładać grzyby do słoików i napełniać je do 3/4 wysokości.…