Składniki: 1 kg winogron 1 szkl octu winnego 1 szkl wody 20 dag cukru 1 łyżeczka soli kilka goździków kawałek kory cynamonu Sposób wykonania: Winogrona umyć, odrywając gałązki. Przełożyć je do wyparzonych słoików. Następnie do garnka wlać wodę i wsypać cukier oraz dodać cynamon, goździki i sól. Całość doprowadzić do wrzenia i gorącą zalać winogrona.…
Tag: marynowane
Porady i Ciekawostki
Żeberka z dżemem morelowym
by Małgorzata Knap • • 1 Comment
Listy
Marynowane grzyby Darii
by Daria Banasiak • • 0 Comments
Składniki: 750 g pieczarek 3 marchewki 1 łyżka oliwy z oliwek ½ szkl pimento z puszki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki czosnku w proszku ¼ szkl octu jabłkowego ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu Sposób wykonania: Pieczarki przekroić na połówki po czym ugotować w niewielkiej ilości wody. W między czasie w drugim rondelku…
Listy
Łosoś marynowany Małgorzaty
by Małgorzata Nowak • • 0 Comments
Listy
Staropolska marynata do dziczyzny
by Ryszard Kowal • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka czerwonego octu winnego 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 średnia cebula, posiekana 1 łyżka posiekanego oregano 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 4 łyżki sosu Worcestershire 2 listki laurowe 10 rozgniecionych ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 jagody…