Składniki:
- 80 dag łososia
- 2 cebule
- 2 szkl wody
- ½ szkl soku z cytryny
- ½ szkl octu
- 1 listek laurowy
- ½ ziarenek kolendry
- ½ łyżeczki ziarenek gorczycy
- 1 goździk
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
Łososia pokroić na dzwonka, które oprószyć solą i przełożyć do rondelka.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka po czym zalać wodą tak aby wszystkie składniki były przykryte.
Trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie rybę wyjąć a do wywaru dodać goździk, pieprz, listek laurowy, sok z cytryny, gorczycę, ocet oraz kolendrę.
Gotować na małym ogniu około 3 minut.
Po tym czasie zalać marynatą rybę, poczekać aż ostygnie po czym wstawić do lodówki na 24 godziny.