Składniki:
- 250 g mąki pszennej ( około 2 szklanki)
- 150 g cukru (1 szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 ml oleju
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
W mniej więcej połowie mleka roztapiamy połowę tabliczki czekolady – trzeba to robić ostrożnie aby mleko za bardzo się nie gotowało – pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie dolewamy resztę mleka.
Mieszamy dokładnie suche składniki wraz z uprzednio przesianą mąka.
Jajko należy rozbełtać wraz z olejem – powstanie coś a’la lekki majonez łączymy z czekoladowym mlekiem.
Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre dodajemy resztę czekolady uprzednio posiekanej na kawałki – jak kto lubi – mniejsze lub większe, można również dodać białą czekoladę.
Napełniamy foremki (na zdjęciu foremki silikonowe wielokrotnego użytku) do ¾ wysokości – pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 15 minut.
Przy małych foremkach powinno wyjść około 20 muffinków.