Składniki: 2 duże, obrane i starte na grubej tarce buraki 20 wydrylowanych, przekrojonych na połowę czereśni 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać buraki z octem, przyprawić do smaku, odstawić na 60 minut. Dodać czereśnie, wymieszać. Surówkę udekorować płatkami migdałów.
Tag: marynowane
Listy
Marynata do mięs z grilla o smaku limonki i zielonej cebulki
by Ewelina Ptak • • 0 Comments
Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 1 łyżeczka otartej z limonki skórki 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki drobno posiekanej zielonej cebulki 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku ½ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze. Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć.…
Listy
Marynata do mięs z grilla z octem winnym
by Ewelina Ptak • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju 1 łyżeczka nasion kopru szczypta mielonego ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze. Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.
Listy
Ośmiornica z grilla czosnkiem pachnąca
by Sylwia Popowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 duża sprawiona ośmiornica sól, pieprz Marynata: 5 drobno posiekanych ząbków czosnku ½ szklanki soku z cytryny ¾ szklanki oliwy 1 łyżka posiekanego oregano 1 szklanka czerwonego octu winnego 1 łyżka wódki anyżówki Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty zmiksować. Wcześniej zamrożone lub mocno stłuczone części ośmiornicy zalać marynatą, odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Obsączyć…
Listy
Marynata do mięs z grilla Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 średnia pokrojona w krążki cebula 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku ¼ litra mocnego czerwonego wina 7 łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka rozmarynu w proszku szczypta ostrej papryki w proszku Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, przyprawić mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.…