Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynaty

Marynowane gruszki

Składniki: • 2 kg gruszek • 30 dag cukru • 6 g kwasku cytrynowego • kawałek cynamonu • 5-6 goździków Sposób wykonania: Gruszki obrać i przekroić na połówki, usuwając gniazda nasienne. W między czasie zagotować ¾ l wody, wówczas włożyć do niej gruszki i trzymać na ogniu ok. 2-3 min. Po tym czasie gruszki wyjąć…

Marynaty do mięs, ryb i owoców morza

1. Marynata jabłkowi – imbirowa

Składniki:

  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka tartego świerzego imbiru
  • ¼ szklanki octu winnego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny

2. Marynata do krewetek
Składniki marynaty:

  • ½ szklanki oleju
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu wochester
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy w proszku
  • ½ łyżki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki posiekanego czosnku
  • Marynować przez ½ godziny

 


 

Pieczarki marynowane po kantońsku

Składniki: 50 dkg  młodych pieczarek 2 łyżki stołowe keczup 1 łyżka  sos sojowy 1 łyżka stołowa olej z pestek winogron 1 łyżeczka sos z ostryg 2 łyżki stołowe sok z limonki 1 łyżeczka olej sezamowy 1 mała papryczka chili drobno pokrojona 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki posiekane  czosnku Sposób przyrządzenia: Pieczarki dokładnie umyć i…