Składniki: • 2 kg gruszek • 30 dag cukru • 6 g kwasku cytrynowego • kawałek cynamonu • 5-6 goździków Sposób wykonania: Gruszki obrać i przekroić na połówki, usuwając gniazda nasienne. W między czasie zagotować ¾ l wody, wówczas włożyć do niej gruszki i trzymać na ogniu ok. 2-3 min. Po tym czasie gruszki wyjąć…
Tag: marynaty
Marynaty
Marynowane węgierki
by Paulla • • 0 Comments
Marynaty
Marynata do mięs
by Pawel"Jabarr" • • 0 Comments
Marynaty
Marynaty do mięs, ryb i owoców morza
by Jolka • • 1 Comment
1. Marynata jabłkowi – imbirowa
Składniki:
- ¼ szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka tartego świerzego imbiru
- ¼ szklanki octu winnego
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki miodu
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny
2. Marynata do krewetek
Składniki marynaty:
- ½ szklanki oleju
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu wochester
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka musztardy w proszku
- ½ łyżki papryki w proszku
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
- Marynować przez ½ godziny
Marynaty
Pieczarki marynowane po kantońsku
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg młodych pieczarek 2 łyżki stołowe keczup 1 łyżka sos sojowy 1 łyżka stołowa olej z pestek winogron 1 łyżeczka sos z ostryg 2 łyżki stołowe sok z limonki 1 łyżeczka olej sezamowy 1 mała papryczka chili drobno pokrojona 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki posiekane czosnku Sposób przyrządzenia: Pieczarki dokładnie umyć i…