Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynaty

Marynowana fasolka

Składniki: 1 kg żółtej fasolki 1 kg zielonej fasolki pęczek koperku kilka ząbków czosnku cząber Zalewa: 1/5 szkl. octu łyżka soli łyżeczka cukru Sposób wykonania: Z fasolek odciąć końcówki, po czym zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 3 min wówczas ją odcedzić i ułożyć w słoikach, przekładając na przemian żółte i zielone strąki. Następnie do…

Marynowana papryka

Składniki: 2 kg żółtej papryki 2 kg czerwonej papryki garść liść laurowych kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego ½ l oleju ½ szkl. octu Sposób wykonania: Papryki ułożyć na blasze po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec o momentu, aż skórka się pomarszczy i nabierze ciemnego koloru, po czym przełożyć…

Marynowany czosnek

Składniki: • 1 kg czosnku • 1 szkl. octu winnego • garść gorczycy • kilka ziaren pieprzu • kilka ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki cukru • łyżka soli Sposób wykonania: 1 szklankę wody doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać ziele angielskie oraz pieprz i trzymać na ogniu ok. 10 min. po czy dodać jeszcze ocet,…

Marynowane buraczki z czosnkiem

Składniki: 3-4 kg małych buraczków ćwikłowych główka czosnku korzeń chrzanu kilka baldachów kopru Zalewa: ½ l octu ½ szkl. soli 2,5 szkl. cukru 4 ziarna pieprzu 8 ziaren gorczycy Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym je odcedzić i obrać. Następnie 4 l wody wymieszać z solą, octem, cukrem, pieprzem oraz gorczycą i doprowadzić do zagotowania.…

Marynowana sałatka z zielonych pomidorów

Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 2 czerwone papryki 6 cebul ½ szkl. soli Zalewa: 2 szkl. octu winnego 10 goździków 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 4 listki laurowe ½ łyżeczki estragonu łyżeczka orczycy Sposób wykonania: Pomidory i papryki pokroić po czym oprószyć solą i odstawić na noc. Następnego dnia połowę soku które puściły…