Składniki: 3-4 kg małych buraczków ćwikłowych główka czosnku korzeń chrzanu kilka baldachów kopru Zalewa: ½ l octu ½ szkl. soli 2,5 szkl. cukru 4 ziarna pieprzu 8 ziaren gorczycy Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym je odcedzić i obrać. Następnie 4 l wody wymieszać z solą, octem, cukrem, pieprzem oraz gorczycą i doprowadzić do zagotowania.…
Tag: marynata do warzyw
Marynaty
Marynowana sałatka z zielonych pomidorów
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 2 czerwone papryki 6 cebul ½ szkl. soli Zalewa: 2 szkl. octu winnego 10 goździków 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 4 listki laurowe ½ łyżeczki estragonu łyżeczka orczycy Sposób wykonania: Pomidory i papryki pokroić po czym oprószyć solą i odstawić na noc. Następnego dnia połowę soku które puściły…
Marynaty
Marynowane gruszki
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: • 2 kg gruszek • 30 dag cukru • 6 g kwasku cytrynowego • kawałek cynamonu • 5-6 goździków Sposób wykonania: Gruszki obrać i przekroić na połówki, usuwając gniazda nasienne. W między czasie zagotować ¾ l wody, wówczas włożyć do niej gruszki i trzymać na ogniu ok. 2-3 min. Po tym czasie gruszki wyjąć…