Składniki: • 2 duże garście świeżego rozmarynu (pognieść), • 6 ząbków czosnku posiekać, • 10 łyżek oliwy z oliwek, • 2 cytryny, wycisnąć sok i podusić skórkę, • sól, świeżo mielony pieprz Wszystko razem wymieszać i wetrzeć w mięso, zostawić je w marynacie do czasu pieczenia. Ilość – 1 szklanka, przygotowanie 15 min.
Tag: marynata do warzyw
Marynaty
Marynata z jogurtu z miętą i limonką
by Anerite • • 0 Comments
Marynaty
Zalewa uniwersalna
by Iska1 • • 0 Comments
Przepis ten jest "pożyczony" z konserwiarni. Zalewa: 5 litrów wody zagotować z 1/2 litra octu 10%, 0,5 kg cukru, 0,3 kg soli – ostudzić. Ogórki konserwowe: nałożyć do słoików, dodać zioła i przyprawy takie jak używamy ( koper, czosnek, liść np. wiśniowy, chrzan, gorczycą) zalewamy płynem i pasteryzujemy, ok. 5 min. Dla urozmaicenia do części…
Marynaty
Korniszony
by pejsik • • 9 komentarzy
Skład: 5 szklanek wody szklanka cukru 2 szklanki octu łyżka soli czosnek cebula marchew gorczyca koper Sposób wykonania: Czas pasteryzacji – ok. 10 min. reszta – wiadomo.
Marynaty
Gruszki w marynacie
by A. • • 0 Comments
Skład: 1 kg twardych gruszek 2,5 szkl. Cukru 5-6 goździków troszkę cynamonu i imbiru 1/2 szkl octu 10% Sposób wykonania: Obrać gruszki i podzielić na pół lub ćwiartki w zależności od wielkości, odrzucić gniazda. Wrzucić je do zakwaszonej octem wody, aby nie ściemniały. Z cukru i szkl. wody ugotować syrop, dodać przyprawy. Na wrzący syrop…